Dela nyhet
Information om organiserad träning utomhus
15 jan 2021 0 kommentarer
Från och med den 18 januari öppnar utomhusanläggningar såsom hockeyrinkar och spolade isytor. Inomhusanläggningarna, inklusive Ishuset och Roplanhallen, beräknas kunna öppna igen den 25 januari.
Under de senaste veckorna har det pågått en intensiv debatt kring organiserad utomhusträning, inte minst i Stockholmsregionen där en stor del av kommunala idrottsplatser varit stängda.
Smittskydd Stockholm uppmanar sedan den 23 december invånarna i regionen att avstå från organiserad träning utomhus. https://vardgivarguiden.se/nyheter/2020/december/organiserad-utomhustraning-bor-just-nu-undvikas/
Vissa kommuner i regionen stängde anläggningarna direkt på denna uppmaning, medan andra – däribland Botkyrka kommun – fortsatte att hålla utomhusanläggningarna öppna. Efter att RF-SISU Stockholm framfört sitt önskemål om att alla kommuner skall agera lika för att inte skapa en konkurrenssituation uppdaterade även Botkyrka kommun i dagarna sina riktlinjer (https://www.botkyrka.se/coronaviruset): ”Några utomhusanläggningar för idrott och utegym är öppna för spontanidrott som kan bedrivas på ett smittsäkert sätt. Kommunen avråder dock från all form av organiserad idrott, även organiserad spontanidrott.”
Stockholms Ishockeyförbund skrev den 13 januari:
”I möte med Smittskydd Stockholm, Länsstyrelsen, företrädare för kommuner, RF SISU Stockholm och några andra idrottsförbund har Stockholms Ishockeyförbund framfört att vi självklart har full respekt för det allvarliga smittläge som råder men att vi anser att beslutet att inte tillåta organiserad verksamhet utomhus blev fel och leder till motsatt effekt mot vad man vill uppnå från myndigheternas sida. Vår bild är att nedstängningen av organiserad verksamhet utomhus snarare driver förflyttningar i okontrollerade strömningar inom samhället både geografiskt och till andra oönskade aktiviteter, samlingsformer eller stillasittande.
Låt istället föreningarna och dess ledare hjälpa till att på ett säkert och ansvarsfullt sätt aktivera barn och unga, självklart under strikta former. Spola upp uteytor och öppna upp för organiserad verksamhet så hjälps vi åt att ta ansvar!”
För att inte ändra reglerna fler gånger än nödvändigt valde Tumba Hockey att avvakta Smittskydd Stockholms svar på Stockholms Ishockeyförbunds uppmaning. Nu verkar även Smittskydd Stockholm insett att ingen är bättre på att organisera smittsäker utomhusträning än föreningarna och lagen själva, vilket är väldigt glädjande nyheter.
Rickard Nordström
Kommentarer